Beiaard centraal

Wist je dat de beiaard het oudste muzikale massamedium ter wereld is? Dit unieke torenklokkenspel ontstond rond 1500 in de Zuidelijke Nederlanden en groeide uit tot het grootste muziekinstrument ter wereld. Eeuwenlang speelde het een centrale rol in het dagelijks leven van de Lage Landen. Vandaag klinkt beiaardmuziek nog steeds in 60 steden en gemeenten in Vlaanderen en brengt het gratis muziek voor iedereen, ongeacht afkomst, geloof of achtergrond.

Toch blijft de beiaard relatief onbekend bij het brede publiek. Daarom is er ‘Klankarchitecten’ – een educatief pakket voor jongeren van 10 tot 14 jaar en hun leerkrachten. Dit lesmateriaal laat hen kennismaken met de rijke Vlaamse beiaardcultuur en haar bijzondere klankwereld.

Ontdek het pakket en laat je inspireren door de magie van de beiaard!

Een vakoverschrijdend pakket

Klankarchitecten is een vakoverschrijdend educatief pakket voor leerlingen van de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs in het dagonderwijs. Ze maken op een interactieve en ervaringsgerichte manier kennis met de beiaardcultuur en verkennen deze vanuit drie invalshoeken: het gebouw, het instrument en de muziek.

De beiaardcultuur leent zich uitstekend voor het dagonderwijs en sluit aan bij verschillende eindtermen en sleutelcompetenties, zoals lichamelijke en culturele expressie, mens en maatschappij, wetenschap en techniek, digitale competentie en mediawijsheid, wiskunde en historisch en cultureel bewustzijn.

Omdat Klankarchitecten modulair is opgebouwd, kunnen leerkrachten zelf kiezen welke onderdelen het best aansluiten bij hun leerdoelen en beschikbare lestijd. Zo wordt de beiaard op een flexibele en inspirerende manier geïntegreerd in de klaspraktijk.

Samenwerking tussen ...

De initiatiefnemer van het pakket Klankarchitecten is de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen. Structurele partners zijn de erfgoedcellen van Mechelen, Leuven en Roeselare en de gemeente Peer. In deze vier gemeenten heeft de beiaardschool afdelingen.

Verder bestaat de stuurgroep uit leerkrachten van de beiaardschool, en de Vlaamse erfgoedorganisaties FARO, CEMPER en Werkplaats Immaterieel Erfgoed.

De erfgoedcellen CO7 (Westhoek), Zuidwest (WVL), Cultuurregio Leie-Schelde en Comeet (Meetjesland) werkten mee als lid van de klankbordgroep.